Big Green Egg Carnitas tacot

11.9.2024

Tekeekö mielesti meksikolaista katuruokaa? Niin herkulliset Carnitas tacot saa sukat pyörimään jaloissa, kokeile vaikka itse!

Big Green Carnitas-tacot

Mikä on Carnitas?

Oletko koskaan käynyt Meksikossa? Jos olet, olet todennäköisesti maistanut siellä meksikolaista katuruokaa nimeltään carnitas. Carnitas on perinteinen meksikolainen ruokalaji, joka valmistetaan hitaasti kypsentämällä porsaanlihaa, yleensä lihan rasvaisempia osia, kuten olkapäätä. Sana “carnitas” tarkoittaa kirjaimellisesti “pieniä lihoja”. Liha haudutetaan matalassa lämmössä pitkään, kunnes se on erittäin mureaa ja mehukasta. Lopuksi liha usein paistetaan rapeaksi ulkopuolelta, mutta säilyttää mehevän sisuksensa.

Carnitaksia tarjoillaan yleensä tortillojen täytteenä yhdessä muiden lisukkeiden, kuten sipulin, korianterin, salsan ja limen kanssa. Tässä reseptissä carnitas valmistetaan Big Green Eggissä hitaasti kypsennetystä possunvatsasta ja tarjoillaan tacoina yksinkertaisen guacamolen ja pico de gallon kanssa pienen tortillan päällä. Herkullista kotitekoista katuruokaa omasta kamadostasi, joka sopii täydellisesti sormiruokana tarjoiltavaksi.

 

Carnitas tacojen ainekset

Carnitas Rub-mausteseos
Pico de gallo
Guacamole Serveren
1 kg vähärasvaista possunvatsaa 3 rkl hienoa merisuolaa 1 punasipuli 1 avokado 12 maissitortillaa (Ø 10 cm)
2 luomuappelsiinia 3 rkl tummaa sokeria ½ kurkku 1 luomulime korianterinlehtiä, maun mukaan
2 rkl vasikanlihalientä ½ rkl sipulijauhetta 1 pomodori-tomaatti 2 rkl extra virgin oliiviöljyä  
  ½ tl valkosipulirakeita 1 punainen chili    
  1 rkl savustettua paprikajauhetta 1 vihreä jalapeño    
  1 tl jauhettua korianteria 4 kivetöntä vihreää oliivia    
  ½ tl jauhettua muskottipähkinää 125 g fetajuustoa    
  1 tl jauhettua kuminansiementä 10 korianterinlehteä    
  1 rkl jauhettua vadouvania 3 rkl extra virgin oliiviöljyä    
  ½ tl jauhettua mustapippuria 1 rkl sushietikkaa    

 

Etukäteisvalmistelu

  1. Sytytä hiilet Big Green Eggissä ja kuumenna se 160 °C lämpötilaan. Samalla, carnitasia varten, leikkaa possunvatsa 5 cm kuutioiksi. Jaa lihat kahdelle puolikkaalle rei’itetylle ritilälle.
  2. Sekoita kaikki rub-mausteseoksen ainekset keskenään ja ripottele possunvatsalle ympäriinsä 4 ruokalusikallista rubia; säästä loput rubista seuraavaa kertaa varten.

              

 

Carnitas tacojen valmistus

  1. Aseta omenapuunpala kyteville hiilille ja aseta convEGGtor paikoilleen ja tämän päälle kertakäyttöinen valutusvuoka. Aseta ruostumattomasta teräksestä valmistettu ritilä EGGiin ja aseta puolikkaat rei’itetyt ritilät lihoineen näiden päälle. Sulje EGGin kansi ja anna possunvatsan savustua ja kypsyä noin tunnin ajan; EGGin lämpötila laskee noin lukemaan 110 °C convEGGtorin asettamisen myötä; säilytä tämä lämpötila.
  2. Nosta EGGin lämpötila tunnin kuluttua lukemaan 150 °C ja kypsennä possunvatsaa vielä 1 tunti.
  3. Poista puolikkaat rei’itetyt ritilät EGGistä ja levitä possunlihat vihreän Dutch Ovenin kannelle. Leikkaa appelsiinit neljään osaan ja purista mehu lihan päälle. Lisää puristetut kuoret lisämakua antamaan ja lisää vasikanlihaliemi. Laita Dutch Ovenin kansi ritilälle, sulje EGGin kansi ja kuumenna 160 °C lämpötilaan. Kypsennä vielä noin tunnin ajan, kunnes possunvatsa on hyvin pehmeää.
  4. Kuori ja pilko sillä välin punasipuli pico de galloa varten. Kuori puolet kurkusta, puolita se ja tomaatti pituussuunnassa ja kaavi kurkun ja tomaatin siemenet pois. Leikkaa hedelmäliha pieniksi kuutioiksi. Leikkaa chili- ja jalapeñopaprikan varret irti, poista siemenet ja hienonna hedelmäliha. Leikkaa oliivit renkaiksi. Leikkaa feta noin 1 senttimetrin kuutioiksi. Leikkaa korianterin lehdet ohuiksi suikaleiksi. Sekoita kaikki pico de gallon ainekset keskenään ja lisää suolaa ja pippuria maun mukaan.
  5. Puolita avokado guacamolea varten ja poista kivi ja kuori. Leikkaa hedelmäliha kuutioiksi. Raasta limetin kuori. Leikkaa lime kahtia ja purista mehu. Sekoita kaikki guacamolen ainekset keskenään.
  6. Poista kansi, jossa on possunvatsa, EGGistä. Poista appelsiininkuoret ja hienonna possunvatsa kahdella haarukalla; meksikolainen nyhtöpossu on hieman rapeaa. Täytä tortillat carnitaksella, guacamolella ja pico de gallolla ja koristele korianterilla maun mukaan. Tarjoile nämä tacot sormiruokana.
 

 

Alkuperäinen ohje: https://www.biggreenegg.eu/fi/inspiraatio/ruokaohjeet/carnitas-tacot